Wednesday, March 23, 2011

spageti orang melayu ;)

Assalamualaikum..

Hai korang, dah makan? Ahah, kalau belom makan saya nak jempot makan nih, spegeti bolognis melayu punye resepi. Nak tak?? Baik cakap nak, sebab kalau korang tak nak pon saya nak bagi gak :p

Untuk buat spageti nih, barang yang korang perlukan ialah:

  1. Spageti (sepeket, rebus)
  2. Minyak masak (2-3 sudu besar)
  3. Cili boh / cili giling ( 3 sudu besar)
  4. Bawang putih (4 ulas, dipotong dadu)
  5. Bawang besar (2 biji, dipotong dadu)
  6. Cendawan butang ( dlm tin sudah.. hiris nipis.)
  7. Daging hancus / ayam hancus (sepeket, basuh dan tos kan)
  8. Sos spegeti KIMBALL tradisional (sebotol)
Cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak masak, terpulang kat uols samada nak guna minyak zaitun or minyak masak biasa. Jangan minyak rambut, minyak motor or minyak angin sudahlah :p
  2. Tumis bawang putih dan bawang merah, sampai naik bau, make sure garing tau baru sedap.
  3. Masukkan cili boh, tumis sampai nampak menggelegak.
  4. Masukkan sos spegeti dan tambah air sikit untuk cairkan sos tuh. Kuantiti air agak2 cair macam yang uols nak lah kan.
  5. Biarkan 3 minit, pastuh masukkan daging hancur tuh and kacau sampai sebati dengan kuah. Pastikan daging tuh tak berketul2 besar penumbuk ye. Biarkan sampai mendidih.
  6. Masukkan garam, ajinomoto ( xletak pon xpe), dan gula untuk "balance"kan rasa kuah tuh.
  7. Last sekali, masukkan cendawan butang.
Sementara masak sos tuh, uols rebuslah spegeti td, jangan lupa letak minyak dan garam dalam air rebusan tuh. Minyak tuh gunanya untuk elakkan spegeti tuh melekat2. Lepas tuh, sedia untuk dihidang. Kalau suka, taburlah hiasan. Kalau tak, belasah jelah :p

nih lah hasilnya. memang x dihias lansung :p 

Kenapa namanye "SPEGETI MELAYU"?? Sebab dia tak masam sangat and pedas. Ada orang tak suka terlampau masam, especially tekak orang veteran ( orang tua) kan. So, mak saya modified resepi nih, ikut selera orang tua. Tapi, orang muda pun boleh makan gak. Sedapp tau. Jadik, selamat mencuba :)

Terima kasih sudi baca. :)

No comments:

Post a Comment